Hele verden kommer til Nidarosdomen
Alle som kommer inn i Nidarosdomen under Olavsfest vil få se en enorm, opplyst jordklode på hele sju meter i diameter!
Verden kommer deg bokstavelig talt i møte i sommer, når Olavsfest presenterer det spektakulære kunstverket «Gaia» av den engelske kunstneren Luke Jerram i Nidarosdomen.
«Gaia» kan ses av alle som kommer inn i Nidarosdomen i løpet av festivaluka.
Besøkende vil møte en detaljert gjenskaping av jordkloden, basert på NASAs serie av satelittbilder, «Visible Earth». Kloden er opplyst innenfra, og den roterer kontinuerlig.
- «Gaia» ble laget for å kommunisere hvor sårbar planeten vår er. Vi står midt i en klimakrise og vi trenger å våkne opp og endre måten vi lever på. Samfunnet må endres raskt for å kunne forebygge svært skadelige klimaendringer, sier kunstneren selv om verket, som er presentert en rekke steder i hjemlandet England - men også i Kina, Hong Kong, Australia, Romania, Italia, Slovakia og Taiwan.
Navnet kommer fra gresk mytologi, der Gaia er den gudommelige personifiseringen av jorda. Kloden, som er sju meter i diameter, vil henge i Tårnfoten – midt i katedralen. Det betyr at flere av konsertene under festivalen vil foregå rett under kunstverket.
Gjennom hele vår menneskelige eksistens har vi kunne se opp på månen og projisere alle våre håp, drømmer og ønsker opp dit. Men først i 1968, gjennom NASAs «Earthrise»-bilder, ble menneskeheten i stand til å se vår egen planet utenfra – som en blå, levende klinkekule, svevende i det mørke rommet.
Fra da av har vår oppfatning og forståelse av planeten vår endret seg for all tid. Hengende i verdensrommets svarte tomhet ser vi hvor isolert, dyrebar og skjør denne øya av liv faktisk er.
Også I lys av Korona-pandemien kan kunstverket gi betrakteren et nytt perspektiv på vår plass på planeten. Gi et inntrykk av at alle samfunn på jorda er knyttet tett sammen og at vi har et felles ansvar for hverandre gjennom en fornyet respekt for naturen.Kunstneren forklarer at han foretrekker å vise kunsten i det offentlige rom.
- Da vet jeg at publikum blir bredt og mangfoldig, og at alle har mulighet til å oppleve den. Jeg liker også at Gaia oppleves forskjellig om du ser den i en katedral, en park, et museum eller et vitenskapssenter.
- Jeg håper alle som ser Gaia vil oppleve jorda som noe utrolig vakkert og dyrebart. Et økosystem som er vårt eneste hjem og som vi må ta vare på. Det finnes ikke en «planet B», konkluderer Jerram.
Lydsporet, komponert av den BAFTA-vinnende komponisten Dan Jones, er også en sentral del av kunstverket.
-Musikken knytter skulpturen til rommet og arkitekturen rundt. Lyden fyller rommet og skaper en atmosfære og stemning som former tolkningen av skulpturen. Det gir mange muligheter, og jeg har stor sans for de uventede ringvirkningene som kan oppstå når publikum og andre kunstnere kan bruke rommet kreativt, forklarer Jerram.
Kunstner Luke Jerram jobber innen flere disipliner. Han har skapt skulpturer, installasjoner og liveoppsetninger. Jerram bor i Bristol, England, men har jobbet globalt siden 1997. Han har skapt en rekke ekstraordinære kunstprosjekt som har inspirert og imponert mennesker over hele verden.
Foto av Gaia: Gareth Jones