Åpningskonserten for Olavsfest 2024 i Nidarosdomen samler det mektige slovenske koret Slovenian Philharmonic Choir og Trondheims egne Nidaros Vokal. Begge kor under ledelse av Ragnar Rasmussen. På programmet står Rakhmaninovs All-Night Vigil, i tillegg blir det urpremiere av Henning Sommerros nye verk Helnattsvake.

– Vladimir Putin får ikke ta fra oss Rakhmaninov – ikke f*en! Dette er verdensarv, musikk som forbinder oss med det gode i folk, sier Ragnar Rasmussen.

Dirigenten forklarer engasjert hvorfor det er helt naturlig å framføre Vesper (All-Night Vigil), et av den russiske komponistens fremste verk, også i 2024.

MEDVIRKENDE

  • Slovenian Philharmonic Choir
  • Nidaros Vokal
  • Dirigent: Ragnar Rasmussen

Varighet: ca. 1,5 time


– Det nye og det gamle møtes, og det nye framføres i rammen av det gamle. Litt av poenget er å knytte gårsdagen til i dag, og bygge noe som ser framover gjennom å aktualisere begge verkene og skape en ettertanke publikum kan ta med seg ut i sommernatta, sier Rasmussen.

Rakhmaninovs verk består av 15 tidebønn-satser, som på denne konserten kommenteres og kompletteres av Henning Sommerros musikk. Sommerros Helnattsvake består av fem satser som framføres enkeltvis etter hver 3. sats av Rakhmaninovs verk. De to korene vil synge to satser sammen – siste sats av Sommerros verk samt Vespers berømte Bogoroditse Devo (Ave Maria).

Vesper (All-Night Vigil) (1915) regnes som et mesterverk, det har kirke-slavisk tekst og regnes som en del av vår felles musikalske verdensarv. Sommerros Helnattsvake vil på sin side ha et norsk/vestlig utgangspunkt, med vekt på den gregorianske olavsmusikken som naturlig hører hjemme i Nidarosdomen.

– Musikken er veldig typisk Henning Sommerro. Enkelt i struktur, men han skriver jo så utrolig vakkert, skildrer Rasmussen.


STILRIKTIG OG GRIPENDE

Den trondheimsbaserte dirigenten ledet også det slovenske koret da de sist framførte Rakhmaninovs verk i filharmonien i Ljubljana i mai 2022, en konsert som også ble sendt på slovensk radio.

– Slovensk er et slavisk språk, og det slovenske koret leverer en fullstendig overbevisende, stilriktig og gripende tolkning av et av musikkhistoriens aller vakreste og mest berømte a capella-verk. Dette koret synger virkelig med hjertet i hånda, sier Rasmussen.

Slovenian Philharmonic Choir holder i alt tre konserter under Olavsfest 2024. I tillegg til åpningskonserten holder de en egen konsert i Vår Frue kirke onsdag 31. juli, de bidrar også sterkt under avslutningskonserten Verdis Requiem sammen med TSO og TSO-koret.

Rakhmaninov, regnet som kanskje den siste av de store komponistene innen senromantikken, skrev verket under 1. verdenskrig som en trøst overfor det russiske folk.
– I forarbeidet reiste han rundt og samlet inn ortodoks musikk, like mye fra Kyiv som fra Moskva. Etter hvert reiste Rakhmaninov til USA, han så hvilken vei det bar før revolusjonen kom. Musikken er nesten overjordisk og opphever på en måte tyngdekraften. Rakhmaninov komponerer lagvis, han maler lyder vi ikke har hørt før, og tenker farger og dybde på en helt spesiell måte. Dette er sterk og mektig musikk i seg selv, men i den nåværende situasjonen i Europa vil konserten i tillegg kunne være en viktig fredsmarkering, mener dirigent Rasmussen.

Vesper (All-Night Vigil) er beskrevet som inderlig og svært rørende. Mer introspektivt og ettertenksomt enn sedvanlig for Rakhmaninov, et verk der han tar vare på den tradisjonelle enkelheten og renheten fra de gamle religiøse sangene.

Koret Nidaros Vokal er et relativt nystartet samarbeid mellom NTNU Musikk og Trondheims profesjonelle miljø av klassiske frilanssangere. Et ungt ensemble bestående av nyutdannede klassiske sangere, under kunstnerisk ledelse av dirigent Ragnar Rasmussen.

Nidaros Vokal tar sikte på å etablere seg som et helprofesjonelt ensemble med ambisjoner om både plateinnspillinger og turneer i inn- og utland, inspirert av modellen som tidligere har gitt Trondheimsolistene stort gjennomslag og kunstnerisk suksess.

Henning Sommerro (1952-)

Norsk komponist, musiker, sanger og professor ved NTNU, fra Surnadal.

Har skrevet musikk til over 140 scene- og filmproduksjoner, blant andre filmen «Kjærleikens ferjereiser», musikalen «Ann-Magritt», filmen «Landstrykere», operaen «Querini» på Røst, «Partisan Requiem», og gammeldansmessen «Vindens hjul». Han har tonesatt en rekke dikt av Hans Hyldbakk og salmer av Edvard Hoem.

I 2013 ble Henning Sommerro utnevnt av Kongen til kommandør av St. Olavs Orden.

Ragnar Rasmussen

Professor, kordirigent og komponist, bosatt i Trondheim og ansatt ved NTNU Musikk.

Han ble født i den aller nordligste delen av Norge, og vokste opp omgitt av mange ulike arktiske kulturuttrykk. Dette har sterkt påvirket hans tilnærming til musikk, både som utøver og komponist.

Ved NTNU Musikk mener han selv at han er plassert midt i smørøyet, med mulighet til samarbeid med studenter og kollegaer ved alle instituttets studieretninger.

Han holder jevnlig forelesninger ved musikkakademier, dømmer kor- og dirigentkonkurranser, og dirigerer profesjonelle kor og orkestre verden over. Som gjestedirigent har han jobbet med ensembler som BBC Singers, State Choir Latvija, Estonian National Male Choir, The Slovene Philharmonic Orchestra and choir, Ulster Orchestra (UK), Concerto Farinelli (Barokkorkester fra Tyskland) og mange flere.

I -23 hadde han æren av å dirigere åpningskonserten på Verdenssymposiet i korsang i Istanbul, da med Estonian Philharmonic Chamber Choir og Turkish State Choir sammen med seg på scenen.

Ragnar Rasmussen er i dag dirigent/kunstnerisk leder for det nye norske vokalensemblet Nidaros Vokal, og det internasjonale Utopia & Reality Chamber Choir, samt styremedlem i Norsk Komponistforening