Velkommen til kunstutstilling med Kirkens Nødhjelp der overlevende jesidikvinner fra Irak uttrykker traumer gjennom kunstterapi.
Advarsel! Vi advarer mot sterke inntrykk. Utstillingen egner seg best for ungdom og voksne.
ÅPNINGSTIDER
Mandag 29. juli - fredag 2. juli kl. 11-15 under Olavsfest.
Lørdag 3. august kl 14.15: Finissage, avslutning
FINISSAGE
Kirkens Nødhjelp ønsker velkommen til finissage for utstillingen lørdag 3. august. Hør om hvordan kvinnene tar makten tilbake i eget liv etter å ha vært utsatt for maktmisbruk av IS.Midtøstenrådgiver Hanne Iglebæk Christensen leder samtalen med to av Kirkens Nødhjelps ansatte i Irak: Alhan Zaido Morrad, som selv er jesidi, og landdirektør Connie Shealy.Arrangementet setter søkelyset på jesidienes situasjon i dag og minnes det brutale folkemordet som ble begått av IS-terrorister.
FOLKEMORDET PÅ JESIDIER I IRAK
For ti år siden, 3. august 2014, opplevde befolkningen i den ellers fredelige Sinjar-regionen i Nord-Irak det totale marerittet. Tungt bevæpnet inntok terrorgruppen IS byer og landsbyer, og de som tilhørte den religiøse minoriteten jesidier ble brutalt slaktet ned. Tusenvis ble drept og minst 7000 kvinner og jenter ble tatt til fange og utsatt for seksuelt slaveri og vold, mens gutter ble tvunget til å bli barnesoldater. Titusener ble drevet på flukt. Fortsatt er det krevende for dem å returnere på grunn av den vanskelige situasjonen, mangel på grunnleggende tjenester og stigma i samfunnet. Overgrepene kvinnene har overlevd er både et kollektivt og individuelt traume i jesidisamfunnet.
KUNSTTERAPI
Bildene du ser i denne utstillingen er malt av kvinner som overlevde overgrepene begått av IS. Kunstterapien er en del av det psykososiale støttearbeidet kvinnene tar del i gjennom Kirkens Nødhjelps arbeid mot kjønnsbasert vold. Kunstterapien gir kvinnene muligheten til å uttrykke og bearbeide det de har opplevd. Å se bildene skaper også en mulighet for samfunnet rundt til å forstå det kvinnene har vært igjennom.