Nidarosdomens hovedorgel har nærmere 10.000 piper. De er majestetisk stilt opp som en mektig ramme for rosevinduet.

Som et av Europas største konsertorgler er orgelet et kulturminne i seg selv. Det ble bygd av det tyske orgelfirmaet G.F. Steinmeyer og stod ferdig i 1930. Organister fra hele verden kommer for å spille på orgelet.

I 2007 ble det vedtatt at orgelet skulle bevares, restaureres og tilbakeføres til sin originale tilstand. Arbeidet ble sluttført i 2014.

Steinmeyerorgelet er et av de største konsertorglene i Europa. Da det stod ferdig hadde det om lag 9600 piper fordelt på sju verk og totalt 127 stemmer.

Da det ble satt opp i 1930, ble det først satt opp i nordre tverrskip, siden vestskipet den gang ikke var ferdigstilt. Men, allerede da ble det arbeidet for at det skulle flyttes. 32 år senere, i 1962, ble det flyttet til vestkipet.

Helt siden 1970-årene ble det arbeidet for at orgelet skulle restaureres. I 1970 ble det vedtatt at det skulle bevares og restaureres. I 2007 ble det vedtatt at det skulle bevares. Orgelet ble samtidig flyttet til vestveggen, under rosevinduet.

Orgelbau Kuhn AG fra Sveits startet arbeidet med å bygge opp igjen det 40 tonn tunge orgelet. Steinmeyerorgelet ble innviet til grunnlovsjubileet i 2014.

2024: Jubileumsår for Steinmeyerorgelet

I år feirer vi 10-årsjubileet for restaureringen av Steinmeyerogelet. I mai hadde vi en storslagen markering med jubileumskonsert, urfremføringer og orgeldemoer. Vi håper det gode besøket på orgelkonsertene fortsetter utover høsten. Vi har et rikholdig program med orgelmusikk fra Nidarosdomens fantastiske instrumenter.

«Utrydningstruede instrumenter»

I våre orgelkonserter vektlegger vi kvalitet og variasjon i utrykk og innhold, og inviterer gjester fra inn- og utland. I høst samarbeider vi også nært med Trondheim Kammermusikkfestival. De har de siste årene hatt fokus på «utrydningstruede instrumenter», og i år har turen kommet til orgelet. Derfor vil publikum den siste uken i september kunne høre både verdensstjerner som Nathan Laube og elever fra «Orgelklubben Ludvig» på Nidarosdomens orgler.

Ønskekonsert

I forbindelse med 10-årsjubileet for restaureringen har vi i november en «ønskekonsert» der publikum på forhånd kan sende inn sine ønsker. Her vil den kjente organisten og komponisten Henning Sommerro være en av utøverne som oppfyller publikums ønsker. Send inn ditt ønske til domkantor Brita Sjöberg innen 1. oktober.

Orglene i Nidarosdomen klinger daglig; til gudstjenester, orgelmeditasjoner, øving og konserter, og er ofte en viktig del av orkesteret ved korenes konserter.

Med kirkas eget orkester

Av flere kan nevnes at Nidarosdomens jentekors fremføring av Gabriel Faurés vakre Requiem blir med Steinmeyerorgelet som orkester. Orgelet blir også en del av fremføringen av Mendelssohns «Elias». Dette er en storslagen satsning der Nidarosdomens oratoriekor og Nidaros domkor sammen med koret Singakademie fra Dresden, Trondheimssolistene og Luftforsvarets musikkorps framfører et av kirkemusikkenes store verker.

Året avrundes med korenes tradisjonelle advents- og julekonserter, Juleoratoriet og med domkantor Brita Sjöbergs framføring av Olivier Messiaens «La Nativité de Seigneur» i romjulen.

Billetter til alle konserter på Hoopla. Du kan også kjøpe ved inngang.

Artikler om Steinmeyerorgelet

Nye Steinmeyerorgelet 10 år: Feires gjennom hele 2024!

Stumfilmkonserten «Faust», sanger av Erik Bye med orgelbrus og ønskekonsert der du kan sende inn ditt eget ønske, er noen av skattene i jubileumsåret. I tillegg bidrar blant andre Olavsfest aktivt inn med verdenskjente aktører!

Les mer

Feirer fem år med nye Steinmeyerorgelet

I de fem årene som har gått siden det 40 tonn tunge Steinmeyerorgelet med sine 10.000 piper ble restaurert, har hovedfokuset vært å gjøre orgelet kjent for folk flest.

Les mer