– Mitt håp er at publikum skal gå hjem fra denne konserten og lytte til lydene i byen, smile til en forbipasserende og kanskje til og med slå av en prat med en ukjent på veien hjem, denne kvelden, eller en annen dag, sier domkantor og dirigent Karen Haugom Olsen.
Hun gleder seg til konserten «Lytt til stillheten» i Nidarosdomen søndag 30. mai.
Hva hører vi når vi lytter til stillheten? Fuglesang og bølgeskvulp eller pust og hjerteslag?
Kan det oppstå et musikalsk fellesskap når vi er stille sammen, og berører musikken oss mer nå enn for et år siden? Lytter vi med en større tilstedeværelse?
Nidaros domkor øver til konserten «Lytt til stillheten» med komponist Eva Holm Foosnes.
Musikken i naturen
Nidaros domkor fyller 75 år i 2021. 30. mai inviterer de til en konsert om musikken i naturen, om å lytte til og ta vare på hverandre og om å være til stede i vårt eget og andres liv.
Det blir urfremføring av to stykker som er skrevet til koret i jubileumsåret: «Treets øyne» av Eva Holm Foosnes og «Ukjent morgen» av Alf Hulbækmo.
– Vi gleder oss helt enormt til å få synge konsert igjen for publikum! Vi har vært spente på om dette lar seg gjennomføre, og ble veldig lettet da vi forstod at den var mulig, sier domkantor og dirigent Karen Haugom Olsen.
– Hvorfor ble «stillheten» tema?
– Akkurat det var faktisk litt tilfeldig. Siden vi har vært nødt til å avlyse konserter tidligere i år har vi denne gangen satt sammen et utvalg av musikk vi har øvd inn og hittil ikke fått mulighet til å fremføre. I denne prosessen utkrystalliserte det seg en tematikk der det å lytte ble en viktig rød tråd. Alt fra å lytte til stillheten, til lyder i naturen og rundt oss, og ikke minst til hverandre, sier Haugom Olsen.
Hun peker på at mange nok har følt på litt for mye stillhet og alenetid i året som har gått.
– Men, det å være stille og lytte sammen med andre er det noe veldig fint ved. Selv i et rom med mange ukjente og med god fysisk avstand kan det oppstå et fellesskap som varmer, et fellesskap mellom utøvere og publikum og mellom hver enkelt tilhører. Det er jo det som er fantastisk med levende musikk. Vi må være til stede i opplevelsen, for når konserten er slutt kan man ikke spole tilbake og se alt igjen. Og det er i grunnen dette konserten handler om; å være til stede i øyeblikket, bli minnet om fuglesang i skogen, bølgeskvulp, barnelatter og alt annet vi kan høre i hverdagen hvis vi husker å lytte, og samtidig bli minnet om å se hverandre. Mitt håp er at publikum skal gå hjem fra denne konserten og lytte til lydene i byen, smile til en forbipasserende og kanskje til og med slå av en prat med en ukjent på veien hjem, eller en annen dag, sier hun.
Ordløs kommunikasjon
– Hvordan kan musikken på en «bedre» enn kun ord hjelpe oss til å være til stede i vårt eget og andres liv?
– Jeg er selv veldig glad i ordløs kommunikasjon. Det kan være i billedkunst, musikk, eller lagsport, det har ikke så mye å si. Men jeg tror vi har veldig godt av både opplevelser og fellesskap som berører og engasjerer på et følelsesplan. For noen kan en konsert være et etterlengtet pusterom fra hverdagen. For andre er det kanskje en arena der man kan komme i kontakt med hele følelsespaletten og slippe til ulike emosjoner uten å måtte forklare eller forsvare. Det er ingen riktig eller gal måte å lytte på. Jeg tror vi har godt av å gå på konsert uansett hva motivasjonen er, sier Haugom Olsen.
Det blir urfremføring av to stykker som er skrevet til koret i jubileumsåret: «Treets øyne» av Eva Holm Foosnes og «Ukjent morgen» av Alf Hulbækmo.
– Først må jeg få sette ord på at det er et stort privilegium å få urfremføre disse to stykkene av Alf Hulbækmo og Eva Holm Foosnes. Domkoret feirer 75 år i år, og man kanskje si at vi har gitt oss selv tre bestillingsverk i jubileumsgave. Men det er også en gave til Trondheims befolkning. Disse stykkene har vi blitt glade i og de kommer til å klinge i Nidarosdomen også etter søndagens konsert. Det siste stykket urfremføres i høst, sier Haugom Olsen.
Varmt og vakkert
Hun forteller at Nidaros domkor har valgt komponister med tilknytning til Trondheim, men med ulik bakgrunn og fartstid. Alf Hulbækmo er kveldens yngste komponist. Han har folkemusikalske røtter og har studert både jazz og kirkemusikk. Hulbækmo har også vært sanger i domkoret.
– Stykket «Ukjent morgen» er ekspressivt og varmt, vakkert, men samtidig spennende tonalt. Det uttrykker teksten - et dikt av Ivar Selmer-Olsen - på en veldig god måte. Vi fremfører også et annet stykke av Alf på konserten, i tillegg til at han selv vil spille sitt eget orgelstykke, forteller Haugom Olsen.
Eva Holm Foosnes er selv dirigent og pianist og har jobbet mye med båe kormusikk og opera.
– Stykket «Treets øyne» er et ganske lavmælt, men uttrykksfullt stykke som maler teksten i diktet av Sindre Skeie utrolig godt. Dette er kanskje et stykke som vil få publikum til å lene seg frem og lytte litt ekstra godt der koret starter varsomt med teksten «treet har ikke øyne, blomsten har ikke føtter», før klangene åpner seg et stykke ut i og vi etterhvert får høre at det er vi som skal låne føtter til blomstene «så de kan komme til en som sørger». Vi synger også «tre sanger til skogen» av Eva - en virkelig flott sangsyklus med lytting etter fulgesang og klangen fra arbeidende skogfolk. Eva var på besøk på øvelsen denne uka, og det var veldig fint. Mye av musikken vi fremfører ellers er flere hundre år gammel. Det å kunne ha komponisten til stede og få innspill er inspirerende. Og så blir det jo ekstra gøy når stykket er skrevet til oss, smiler Haugom Olsen.
– Dere er i et jubileumsår, men har måtte sette feiringen «på vent». Hva betyr det for dere å kunne holde denne konserten?
– Vi gleder oss helt enormt til å få synge konsert igjen for publikum! Vi har vært spente på om dette lar seg gjennomføre, og ble veldig lettet da vi forstod at den var mulig. Vi står med god avstand mellom alle sangerne, og det er mer krevende, men den utfordringen tar vi mer enn gjerne. Og så blir det faktisk en veldig fin klang ut i rommet når vi står slik, sier Haugom Olsen.
Det vil også bli orgelmusikk på søndag.
– Min gode domkantor-kollega Petra Bjørkhaug binder programmet sammen med orgelimprovisasjoner. Kjenner jeg henne rett vil vi få høre både fuglesang og bekkebrus fra Steinmeyerorgelet. Hele konserten avsluttes med «Litanies» av den franske komponisten Jehan Alain. Et flott og storslått stykke for orgel, understreker hun.
– Jeg kan også forsikre om at det er god avstand mellom publikumsstolene, så jeg håper at noen våger seg ut for å få en god musikalsk opplevelse denne søndagskvelden, sier Karen Haugom Olsen.
Tekst, foto, video (bortsett fra pressebilde av Alf Hulbekmo)
Karina Lein, kommunikasjons- og informasjonsmedarbeider
98 63 50 28/kl766@kirken.no