Denne helgen døpes sju barn i Nidarosdomen - i hver sin enkeltdåp, i hvert sitt lille kapell. En av dem er Michael. Han bæres til dåpen i oldemors omsydde brudekjole.
Da Sunniva Fosse fikk sitt første barn sydde mormoren hennes, Åse Hammer, om brudekjolen sin til dåpskjole. Også Michaels to storebrødre er døpt i kjolen.
– Vi var egentlig redd for at kjolen skulle bli altfor liten til «lillegutt», og at vi måtte døpe ham i vanlige klær. Han var så stor når han kom til verden, fem kilo og 58 centimeter langt, smiler hun.
Sunniva synes det er veldig fint og spesielt å døpe Michael i mormorens omsydde brudekjole.
– Vi ble veldig lettet da vi prøvde den og den passet i forrige uke, smiler hun.
Michaels oldemor vil selvsagt være til stede i Kapittelhuset, et av sidekapellene i Nidarosdomen, lørdag.
Enkeltdåpene er et tilbud som kom i stand som følge av koronapandemien. Gudstjenesten varer en liten halvtime.
Sunnivas to eldste sønnene på ni og ti år er også døpte, begge i Hospitalskirka. Hun er opptatt av tradisjoner.
– I min familie har det alltid vært en tradisjon å døpe. Jeg synes det er fint. Da de to første ble døpt i Hospitalskirken, sang koret mitt Cantare under dåpen. Det var veldig spesielt, forteller hun.
– Så er det jo fint å være døpt hvis de ønsker å konfirmere seg, sier hun.
Nærmere kirka
Michales pappa er fra New Zealand, og har bare bodd i Norge i 1,5 år.
– Han visste jo i utgangspunktet ingenting om dåp. Derfor snakket vi en del om det på forhånd og hvorfor jeg ønsket det. Han synes det er helt greit, så da ble det dåp, smiler Sunniva.
Hun er også opptatt av at det skal være likt for alle barna, at også Michael døpes når storebrødrene er det. I tillegg til at det er en tradisjon, kjenner hun seg også knyttet til kirka.
Hun føler at hun kom nærmere kirka i løpet av det året hun studerte til organist.
– I utgangspunktet er jeg førskolelærer og arbeidet i mange år i barnehage. Etter å ha fått to barn selv, ønsket jeg å gjøre noe annet, men visste ikke helt hva. Så sang jeg i kirka med koret mitt i påska et år. Da vi var ferdige med å synge, satt jeg og tenkte på hva jeg skulle gjøre. Dirigenten vår, Anne Cathrine Due Aagard, spilte på orgelet denne dagen. Etterpå sa hun til meg «Sunniva, det er organist du skal bli», forteller hun.
Nidarosdomen er noe helt spesielt, synes hun. Under organistutdannelsen spilte hun på orgelet her. Begge sønnene synger i Nidarosdomens Guttekor.
– Du har ikke tenkt at barna bør få velge selv om de skal bli døpt?
– Nei, det er jo ikke slik at de er nødt til å bli religiøs selv om de er døpt. De står jo fortsatt fritt til å velge.
– Noen kaller det Gud
Selv vil hun heller ikke kalle seg personlig kristen.
– Jeg tror mer på det overnaturlige, innskytelser lik den som kom til meg i kirka den dagen jeg bestemte meg for å studere til organist. Jeg føler veldig sterkt hva jeg skal gjøre, og har erfart at det alltid er bra å følge det. Det lever jeg etter. Kanskje er dette noe av det samme som Gud er for andre. Noen kaller det Gud, andre kaller det noe annet. Jeg tror vi alle har noen som følger oss, vi kaller det bare forskjellige ting, smiler Sunniva.
Hun er glad for at de kan døpe Michael i Nidarosdomen.
– Det blir spesielt. Jeg valgte det mye på grunn av faren hans. Han, som er fra New Zealand, har jo nesten ikke vært inne i noen kirke før. Han var med da guttene sang med guttekoret, og han ble fascinert. Jeg synes det er fint å vise både ham og familien denne tradisjonen, selv om de ikke får være med. Broren min skal filme dåpen, så de får se dåpen på video, forteller hun.
Hun opplever at det er en spesiell energi i Nidarosdomen. Hun synes det er godt å komme inn her.
– Her har det jo skjedd veldig mye opp gjennom. Jeg kjenner på ærbødighet, at noe er litt større enn meg selv, sier Sunniva.
– Kjenner på en høytid
Hun er helt sikker på at hun blir rørt under dåpen.
– Jeg kjenner på en høytid, og et slags åndelig nærvær.
Under selv dåpen vil ni fra den nærmeste familien være til stede. Blant dem er en av fadderne. De andre bor i Bergen, Oslo og på New Zealand.
Da dåpen ble planlagt, begrenset smittevernreglene seg til 10 personer i gudstjenester. Selv om det i etterkant er åpnet opp for flere, blir de ikke flere.
Hun valgte enkeltdåp i Kapittelhuset, og ser for seg at det blir fint.
– Jeg orker ikke de lange dåpsgudstjenestene med alle «versene» og salmene som aldri tar slutt, samtidig som ungene skriker, smiler Sunniva.
– Det gir en ro å være i kirka
Hun meldte seg inn i kirka som voksen, følte at det var mer riktig for meg.
Hun har vært en god del i Nidarosdomen, ikke minst ved julaftengudstjenester og andre spesielle anledninger.
– Det gir en ro å være her i kirka, sier Sunniva.
– Jeg gleder meg til dåpen, men har egentlig ikke tenkt så mye på det. Det har jo vært så mye styr i år at jeg visste ikke om jeg orket. Men, så tenkte jeg at dette blir jo helt rolig. Nå ordner vi bare noe fingermat og setter frem hjemme til oss selv, smiler hun.
– Elsker å døpe
– Jeg elsker å døpe, å få komme nært familiene, nært et nyfødt liv. Denne første tiden med babyen er jo helt spesiell, man kjenner både på forventninger og sårbarhet, sier domprost Ragnhild Jepsen.
Hun skal døpe Michael og flere av de andre sju dåpsbarna i Nidarosdomen denne helgen.
– Teologisk er det også veldig fint. De nyfødte barna har ingen aktiv tro. Jesus sa la alle de små barna komme til meg. I dåpen tar vi omsorgsfullt imot barnet. Samtidig viser vi enkeltheten i det å kommet til tro, sier Jepsen.
39 barn døpt i små gudstjenester
Siden 12. mars i fjor da kirka av smittevernhensyn ikke kunne ha sine ordinære dåpsgudstjenester, har Nidarosdomen tilbudt enkeltdåpsgudstjenester. 39 barn er siden den gang døpt i et av de små kapellene i Nidarosdomen med bare de aller nærmeste rundt seg. Inntil nylig kunne dåpsfølget kun romme 10 personer.
– Mange liker de litt enklere dåpsgudstjenestene litt tilbaketrukket i et mindre kapell med færre til stede, erfarer Jepsen.
Hun tror mange i dag kan bli stresset av alle «forventningene» knyttet til den sårbare tiden etter en fødsel - inkludert dåp med innbydelser, pynt, dåpskjole, kaker - og at flere kanskje senker skuldrene med en dåpsgudstjeneste i «mindre format».
– Og å døpe er alltid gratis, understreker Jepsen.
Fortsetter med enkeltdåp
Selv om hun også liker de større dåpsgudstjenestene med kor og orgel, opplever hun også enkeltdåpsgudstjenestene som fine.
– Jeg kommer nær dåpsfølget, stemningen er både høytidsstemt og avslappet. Enkeltdåpene er nok noe vi kommer til å fortsette med etter koronatiden også, sier Ragnhild Jepsen.
Tekst, foto, video: Karina Lein, Nidaros domkirke og Vår Frue menighet
Vi inviterer til dåp i byens to mest sentrale kirker. Mange i Trondheim kjenner en spesiell tilhørighet til Domkirka, og Vår Frue kirke betyr mye for stadig flere. Hos oss kan du også leie dåpskjole!