– Å snakke om døden er vanskelig. Jeg håper å bidra til heling og trøst
– Sorgen kan være så forskjellig. For noen er den stor som havet. Den kan endre seg og gå over i nye former, sier Mari Kristine Brækken.
Mari er diakoniarbeider. Mens de fleste av hennes prestekollegaer har sitt virke inne i Nidarosdomen, er Mari ute i byen og treffer folk der de er eller der de bor. Hun snakker mye med mange. Hun synger sammen med dem, deler måltider, drikker kaffe, har andakter og samtalegrupper.
– Møtene gir meg mye glede, smiler Mari.
En gang i måneden medvirker hun på gudstjenester i Hospitalskirka.
– Å si noe etter å ha lest den teksten er ikke så lett. Det blir litt som å hoppe etter Wirkola, smiler Mari.
– Døden for meg er noe skremmende og mørkt. Jeg vil mer enn noe annet gi folk en følelse av håp og glede i alt det som er mørkt og vanskelig. Da må jeg ta utgangspunkt i noe som gir mening for meg, og forhåpentligvis da også for andre, sier hun.
I uka før allehelgen blir døden fort et tema i de ulike møtene hun har rundt omkring i byen. På en samtalegruppe i en av byens aldersboliger, leser hun bibelteksten om en ny himmel og en ny jord.
– Men, kan vi tro på det, spør hun.
– Jeg blir så pessimistisk på vegne av verden, det er så mye elendighet, klima og krig. Er det sånn det begynner med at den nye tid skal komme, sier en.
I løpet av arbeidet med prekenen og møter med mennesker gjennom uka, har det stadig oppstått nye tanker.
– Hva er for eksempel redselen for å dø? Hvordan kan jeg ha håp, og tenke at det går bra til slutt. Hvilken del av meg er det som kan tro det? Kan jeg vite det? Intellektuelt eller på et følelsesmessig nivå?
– Kanskje skal vi tørre å gå inn i det mørket, for å se at det kanskje ikke er så skummelt der. I dag er døden på avstand for oss. Folk dør ikke hjemme lenger. Begravelsesbyråene steller de døde, mange har ikke sett en død person. Hvis vi snakker om ting som kan være så skremmende, er det kanskje slik at vi ikke trenger å være så redde, sier Mari.
Allehelgen i Nidarosdomen lørdag 2. og søndag 3. november.
Av Karina Lein, kommunikasjonsrådgiver Nidaros domkirkes sokn