De tre dørfinalistene er klare

I løpet av sommeren har publikum kunnet besøke en utendørs utstilling på Vestfrontplassen der 11 ulike forslag til nye dører til Nidarosdomen ble presentert. Nå har juryen valgt ut tre av forslagene til videreutvikling.

Alle de 11 forslagene har holdt et faglig høyt nivå. Samlet har juryen konkludert med at alle forslagene kan bearbeides til realiserbare dører, men at noen av dem har en lengre vei å gå før det lar seg gjøre, spesielt med tanke på at dørene skal være i et fredet bygg og godkjennes av antikvariske- og kirkelige myndigheter. Juryen har derfor valgt å gå videre med følgende tre forslag:

  • Erlend Leirdal og Trond Eide
  • Fredrik Tydén
  • K.O.S A: Athena, Vera og Sverre Wyller

I neste fase skal de tre utvalgte forslagene videreutvikles basert på innspill fra jury, relevante brukermiljøer og fagmiljøer som Bygghytta ved Nidarosdomen. Det endelige vinnerforslaget vil bli offentliggjort den 6. januar 2025.

Forslaget til Leirdal og Eide er inspirert av naturen og vannets kretsløp.

Erlend Leirdal og Trond Eide

Erlend Leirdal (f. 1964) og Trond Eide (f. 1961) bor og arbeider begge i Trondheim. Leirdal har skapt verk i offentlige rom over hele landet, fra mindre skulpturer til store romlige installasjoner. Han jobber ofte i tre, noe som også gjenspeiler seg i duoens forslag til nye dører på Vestfronten. Eide er førsteamanuensis i arkitektur, transformasjon og bygningsvern ved NTNU. Han står bak flere prosjekter knyttet til fredet og verneverdig bebyggelse, og har blant annet tegnet ny port til Steinvikholmen slottsruin (2008).

Tydéns forslag tar utgangspunkt i myten om Syndefallet. Verket består av en ornamentering i smijern på utsiden og dekorativt utskåret eik på innsiden av dørene.

Fredrik Tydén

Fredrik Tydén (f. 1985) er en dansk billedhugger, utdannet ved Billedhuggerskolen ved Det Kongelige Danske Kunstakademi. Han har skapt en rekke verk for offentlige institusjoner og rom, blant annet for Universitetssykehuset i Aarhus. Tydéns skulpturer inneholder ofte referanser til arkitektoniske fragmenter og skulpturtradisjoner fra tidligere tider

K.O. S As forslag til nye dører er kledd i hamrede kobberplater med motiver knyttet til Nidarosdomens historie. Platene kan også byttes ut - noe som gjør dørene til en levende oppslagstavle.

K.O.S A: Athena, Vera og Sverre Wyller

Athena Wyller (f. 1995) er utdannet arkitekt fra Aarhus og jobber tverrfaglig med kunst og arkitektur. Hun har etablert Studio Batna, et initiativ for arv og økologi i arkitektur. Vera Wyller (f. 1957) er utdannet i billedkunst og arkitektur i New York, og hennes arbeid er representert i flere private og offentlige samlinger. Sverre Wyller (f. 1953) er utdannet ved Hochschule der Künste i Berlin, Kunstakademiet i Oslo og Arkitekthøgskolen i Oslo, og arbeider med maleri og skulptur. Han er også tidligere professor i maleri ved Kunsthøgskolen i Oslo. Sammen har Vera og Sverre etablert K.O.S A, et senter for kunst og forskning i Oslo. De har også samarbeidet om offentlige kunstverk for blant annet Løren T-banestasjon og Øvre Romerike tingrett.

Juryen har bestått av juryleder Ida Højgaard Thjømøe, Bjørgvin Thorsteinsson, Herborg Finnset, Erik Steen, Per Kristian Nygård, Mette Bye og Inge Sørgård. På bildet er også Hege Sejnæs Eilertsen fra riksantikvaren til stede.

Prosess og begrunnelse

I prosessen med å velge ut de tre dørfinalistene ble kunstnerne vurdert av juryen ut i fra punktene originalitet, sammenheng med omgivelsene, gjennomførbarhet og generelle kommentarer. Basert på disse punktene valgte juryen å gå videre med forslaget fra K.O.S A., Fredrik Tydén og Erlend Leirdal og Trond Eide, da disse tilfredsstiller ønsket gjennomføringspotensiale, kontekstuell og symbolsk forankring, samhandling til stedets omgivelser og har stor mulighet for å kunne godkjennes av antikvariske- og kirkelige myndigheter.

«Det var mange flotte skisser blant de 11 forslagene, så det ble en krevende prosess for juryen å velge bort 8 av 11», sier Thorsteinsson. «Når det er sagt, så er jeg veldig fornøyd med de skissene som ble valgt. Jeg føler jeg meg trygg på at Nidarosdomen vil få nye dører som er katedralen verdig."

Bakgrunn for prosjektet

I desember 2023 utlyste Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider (NDR) en åpen kunstnerisk konkurranse for å finne kunstneren som skal utforme de nye dørene til nasjonalhelligdommen. Dørene skal lages i NDRs verksteder, også kalt Bygghytta. Dette skjer nesten 100 år etter at de tre nåværende portalene på Nidarosdomens vestfront ble laget som en midlertidig løsning i 1930 i forbindelse med gjenoppbyggingen av vestskipet. Takket være en generøs gave, har NDR nå muligheten til å endelig produsere nye dører med kunstnerisk utforming til de tre sentrale portalene på Nidarosdomens vestfront.

Vestfronten slik den ser ut i dag. Foto: Knut Aage Dahl