I 5 uker har den kvinnelige imamen og menneskerettighetsforkjemperen gått 643km for å bygge broer og bryte ned fordommer.
Seyran Ateş har gjennom hele livet stått imot motgang og utfordringer. Menneskerettighetskjemper, muslim, feminist, kvinne og imam med et sterkt ønske om å stå opp for det hun tror på, har gjort henne til en støtte og trygg havn for mange.
I 2017 åpnet hun Ibn Ruschd-Goethe Moskeen i Berlin. Et unikt sted som ønsker alle velkommen – uavhengig av kjønn, legning og trosretning.
Kampen for en inkluderende tolkning av islam har ikke vært uten sine risikoer. Seyran Ateş har opplevd sjikanering og dødstrusler, og lever i dag med politibeskyttelse. Likevel har hun aldri latt seg knekke. Hennes mot og engasjement for en bedre verden har drevet henne til å gå der andre kanskje ville vegret seg.
Denne sommeren, som et sterkt symbol på håp og fred, tok Seyran Ateş med seg sin kamp for toleranse og forståelse til Norge. Hun bega seg på en pilegrimsreise fra Oslo til Trondheim langs Gudbrandsdalsleden, en 643km lang vandring på det som i middelalderen var hovedveien til Nidaros.
Sammen med sine medvandrere tok hun de første skrittene fra St.Hallvardskatedralen i Oslo, og i 5 uker har de vandret gjennom idylliske landskap, i all slags vær. På vei og sti, i skog og over fjell. Underveis har de passert historiske steder og vakre kirker, symboler på pilegrimstradisjonen som har levd i århundrer.
Pilegrimsvandringen ble en reise om åpenhet, samhold og verdien av å forstå andres kultur. Seyran Ateş ønsker å bryte ned fordommer og misforståelse, og minne oss om at veien mot fred begynner med å bygge broer.
Siste etappe av turen gikk fra Lian i Trondheim og ned til Nidarosdomen. På veien ned hadde Seyran selskap av rundt 1000 oppmøtte i alle aldre, og sammen gikk de de siste 5 km ned til Nidarosdomen. Her ble de møtt av dukken «Little Amal», en del av et internasjonalt kunstprosjekt om en syrisk jente som leter etter et trygt sted å sove.
Seyran Ateş` pilegrimsreise vil bli husket som et bevis på at én person kan gjøre en betydelig forskjell i verden. Hun har vist oss at veien mot fred og forståelse begynner med små skritt, en dialog av gangen. Hennes mot og engasjement for en bedre verden har inspirert oss alle til å stå sammen, uavhengig av trosretning, for å skape en mer inkluderende og kjærlig verden for alle. Vi tar med oss hennes visjon og arbeider sammen mot en fremtid preget av toleranse, samhold og fred.
Foto: Ole Martin Wold/Olavsfest