Fra 6. til 14. august vil Erkebispegården være arena for "Lewis Chess Legends" - en internasjonal sjakkturneringen, som arrangeres av Hell Sjakklubb. Spillere fra hele verden kommer til Trondheim og Erkebispegården for å delta i den unike konkurransen.

Erkebispegården er en naturlig arena

Valget av Erkebispegården som arena er ikke tilfeldig. Turneringen har fått navn etter Lewisbrikkene, som er det eldste kjente komplette brikkesettet i verden. Lewis-brikkene har, etter all sannsynlighet, blitt laget i Erkebispegården på 1100-tallet.

Vi er begeistret over å presentere en av de få åpne internasjonale sjakkturneringene i Norden, sier Torbjørn Dahl fra Hell Sjakklubb.

Et viktig steg for likestilling i sjakkverden

"Tradisjonelt sett har premiepengene vært skjevt fordelt mellom mannlige og kvinnelige spillere i sjakkturneringer, men under Lewis Chess Legends vil kvinner og menn motta like store premier. Dette markerer et viktig steg mot likestilling i sjakkverden", sier Dahl.

Åpent for publikum

Under turneringen inviteres publikum til familieaktiviteter i Borggården. Det vil bli anledning til å delta i konkurranser, delta på sjakkurs og møte kjendiser fra sjakkverden.

  • Tirsdag 6. – onsdag 14. august
  • Kl. 12 – 22
  • Gratis

Hvis det blir dårlig vær, vil sjakkaktivitetene for besøkende bli flyttet til hvelvrommene i den eldste delen av Erkebispegården.

Lewis-brikkene

Brikkene ble oppdaget på Lewis-øya i Hebridene, Skottland, i 1832. I 1885 ble en identisk dronning funnet i Olavskirken i Trondheim. Senere ble en Lewis konge funnet på Hitra i Trøndelag. Likhetene mellom Lewisbrikkene og skulpturene i Nidarosdomen, som ligger ved Erkebispegården, har ført til den sterke troen på at brikkene må ha blitt laget av håndverkere som bygget både Nidarosdomen og Erkebispegården i middelalderen.

Erkebiskopen i Nidaros

Nidaros Erkebispesete ble etabler i 1153 og var den gangen verdens største bispedømme målt i antall km2. Det strakk seg helt til Grønland, Island, Ile of Man, Hebridene, Færøyene, Shetland og Orknøyene. Det er dokumentert store forekomster av hvalrosstenner som skattebetaling til Erkebispen fra Grønland. Lewisbrikkene er laget av nettopp hvalrosstenner.