– Vi er så heldige å ha fått to fantastisk dyktige dirigenter med på laget

Fra og med november 2024 ledes Nidarosdomens jentekor av dirigent og kunstnerisk leder Marit Tøndel Bodsberg og dirigent Johanne Bjørkhaug.

Koret har gått for en ny, todelt dirigentløsning etter at Anita Brevik, dirigent for koret i over 32 år, trådte til side før sommeren.

Daglig leder i Nidaros domkirkes sokn, Gunn Karlsaune, omtaler de nye dirigentene som noen av de ypperste innen sine felt, og med den omsorgen for de unge som trengs for å lede et slikt kor på høyt nivå.

– Vi er så heldige å ha fått to fantastisk dyktige dirigenter med på laget. Jeg er trygg på at løsningen blir god. God for korsangerne, dirigentene, korets øvrige medarbeidere, styret og staben i Domkirka. Faglig sett er begge blant de ypperste i landet innen sine felt, to flotte, varme mennesker som går inn med en smittende glød og iver som jeg tror vil inspirere jentene, sier Karlsaune, som har ledet ansettelsesprosessen.

Marit Tøndel Bodsberg. (Foto: Lars Gunnar Liestøl)

Startet med jentekoret

For Bodsberg er ansettelsen ekstra spesiell da det var som sanger i nettopp Nidarosdomens jentekor hennes karriere innen kormusikk startet.

– For meg er ringen sluttet. Det var i jentekoret jeg oppdaget kormusikkens og dets fellesskaps magiske og enorme kraft. Jeg ser frem til å bli kjent med så mange barn og unge med felles lidenskap, og til å få vise vei inn i musikkens mange rom, sier Bodsberg.

Hun har kantorutdannelse og master i dirigering ved Norges Musikkhøgskole og lang erfaring som dirigent for blant andre Kilden Vokalensemble, Kristiansand Symfoniorkester, Den Norske Studentersangforening og Kvindelige Studenters Sangforening. Hun er også universitetslektor ved Norges Musikkhøgskole med ansvar for dirigering ved kirkemusikkstudiet.

Når det gjelder korets fremtidige utvikling, sier hun:

– Jeg håper å kunne forvalte det som er blitt bygd i mange år, og samtidig få lov til å utvikle klangpalletten, uttrykket og formidlingen videre sammen med min fantastiske kollega Johanne.

Johanne Bjørkhaug. (Foto: Nils Hidle)

– Føles veldig stort

Johanne Bjørkhaug har også kantorutdannelse og en master i barne- og ungdomskorledelse fra Tyskland, samt videreutdanning innen barnekorledelse ved Norges Musikkhøgskole. Hun er også leder for Jentekorets og Nidarosdomens Guttekors aspiranter gjennom Kulturskolen.

– Å gå inn i denne jobben føles veldig stort - det gjør jeg med stor glede og respekt. Det å få fortsette på det fantastiske arbeidet som Anita har gjort er en stor ære, og å få jobbe med så dyktige og dedikerte jenter, i rammene av tradisjonen og miljøet i Nidarosdomen er utrolig stas. Ikke minst å få lov til å gjøre dette sammen med Marit, er jeg veldig glad for. Jeg håper jeg kan bidra til at koret er et sted der jentene får utvikle seg, både musikalsk og personlig, fra de starter til de slutter, sier Bjørkhaug.

I perioden frem mot november vikarierer Oddgeir Kjetilstad og Oda Fredriksen som dirigenter for Jentekoret, før de nye faste dirigentene er på plass.

Nidarosdomens jentekor. (Foto: BERRE) Foto: BERRE