Mer enn 200 barn har tegnet forslag til motiver til nye blyglassvinduer i Nidarosdomen. Noen av disse vil bli en del av utsmykningen i katedralen i kanskje flere hundre år fremover.

De store og vakre glassmaleriene som er i Nidarosdomen i dag, er laget av kunstneren Gabriel Kielland for rundt 100 år siden, men det er fortsatt små vinduer i katedralens trappegang og tårn, som fortsatt bare har blankt glass. Nå skal vinduene i et lite tårn høyt oppe på Nidarosdomens sørgavl få glassmalerier med motiver fra barnetegninger.

Nidarosdomen har flere tårn og små rom som ikke har glassmalerier fordi de er så lite eksponert for publikum.
Det er store kostnader ved å lage glassmalerier, men mens vi er i gang med å restaurere sørgavlen tenkte vi «nå har vi sjansen», sier leder i Bygghytta, Rune Langås.

Lærlingeprosjekt

Under festivalen Sommer i Borggården, som foregikk i Erkebispegården i juli, ble barn og unge i alderen 6 – 16 år invitert til å tegne forslag til motiver til nye glassmalerier på Nidarosdomen. Denne uhøytidelige kunstneriske konkurransen ble ledet av de to lærlingene i blyglasshåndverkerfaget ved Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider (NDR), Rakel Lyng og Ylva Grøset. Nå skal Rakel og Ylva sammen oversette tegningene til glassmalerier.

Kunstnerisk konkurranse

Av mer enn 200 forslag, er det valgt ut 6 vinnermotiver. Alle innenfor temaet sommer. Her finner vi en rev, en hare, en krabbe, en ugle, en sommerfugl og blomster. Fredag 18. oktober kommer de seks unge kunstnerne bak vinnerforslagene på besøk til glassverkstedet på Kalvskinnet, for å se hvordan lærlingene i blyglasshåndverkerfaget, Rakel og Ylva, jobber med å overføre deres tegninger til blyglass.

Ny sjanse neste år

Det lille tårnet høyt oppe på Nidarosdomens sørgavl har fire vinduer, som hver har plass til seks motiver. Neste sommer vil det bli arrangert en ny tegnekonkurranse under Sommer i Borggården. Da vil temaet være høst.

Lærling i glassverkstedet, Rakel Lyng, er begeistret over prosjektet.
– Det føltes rett at også barna skal få være med å designe noe i Nidarosdomen, sier hun.
Unger har mye fantasi og er ikke redde for å uttrykke seg gjennom farger.