Til Ski-VM 2025 blir det laget en mer enn 3 meter høy og fantastisk vakker lampe til Olavsflammen. Lampa lages av lærlinger i blyglasshåndverkerfaget ved Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider sammen med lærlinger fra Aker Solutions og Langnes og Bakkan. Lørdag 8. mars skal Olavslampa tennes som en del av Ski VM sitt arrangement på Medaljetorget.

Rakel og Ylva, lærlinger ved Bygghytta ved Nidarosdomens glassverksted har tegnet og produserer glassmalerier til den nye Olavslampa.
Lærlinger fra Aker Solutions Verdal og blikkenslagerlærlinger fra Langnes og Bakkan på Verdal vil utføre sveis og blikkenslagerarbeidet til den mer enn tre meter høye konstruksjonen.
Foto: Elisa Kartum

Skal tennes på Medaljetorvet 8. mars

Olavslampa skal tennes som en del av VM på ski sitt arrangement på Medaljetorget 8. mars. Innslaget vil komme på scenen kl.18:15.

Symbolsk er det et poeng at lampa er laget av krefter både fra Stiklestad/Verdal og Nidarosdomen, og at tradisjonshåndverk går hånd i hånd med opplæring av ungdommer og ny teknologi.

Sametingspresidenten, som representant for den nasjonale komiteen for Nasjonaljubileet 2030, vil tenne lampa sammen med lærlingene. Biskopen i Nidaros vil, sammen med ungdommer fra Stiklestad idrettslag, bringe Olavsflammen fra Stiklestad til arrangementet.

Ski-VM 2025 representerer sammen med Nasjonaljubileet 2030 to av de største nasjonale satsingene dette tiåret, begge med brennpunkt Trøndelag og begge med internasjonal interesse.

Tradisjonshåndverk og moderne håndverk hånd i hånd

Olavslampa er tegnet av steinhugger Espen Sørburø ved Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider (NDR). Design av lampa har skjedd som et samarbeid mellom flere av NDRs ulike faggrupper og NDRs lærlinger i blyglasshåndverkerfaget.

- Dette har vært et prosjekt hvor tradisjonshåndverk og moderne håndverksfag har gått hånd i hånd, sier Rune Langås, leder av Bygghytta ved NDR
Her har lærlinger fra ulike faggruppene lært av hverandre.
Foto: Ina Stenvig

Inspirasjon

Olavslampa vil få seks glassmalerier med inspirasjon hentet fra norsk natur, det norske flagget, det samiske flagget og regnbuefargene fra pride-flagget.

Olavsflammen - et viktig symbol for Nasjonaljubileet 2030

29. juli 2020 ble tent et olsokbål på Stiklestad, som en markering av at det var 10 år igjen til Nasjonaljubileet i 2030. Olavsflammen er blitt et viktig symbol for Nasjonaljubileet 2030. Flammen knytter bånd til historien gjennom tradisjonen med å tenne olsokbål, Det å holde flammen levende helt fram til 2030 symboliserer et engasjement for samtida og et håp for framtida.

Foto: Elisabeth Voss Sinnerud/NDR, Elisa Kartum/NDR og Ina Stenvig