I dag ble det klart at det er den danske kunstneren Fredrik Tydén, som får oppdraget med å utforme nye dører til Nidarosdomens ikoniske fasade, Vestfronten. Et privilegium så stort at det ikke kan forstås i hele sitt omfang på én gang, sier kunstneren selv.

Onsdag 15. januar kunngjorde Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider (NDR) vinneren av den kunstneriske konkurransen om utforming av nye dører til nasjonalhelligdommen. Den danske billedhuggeren, Fredrik Tydén er kåret som vinner og skal utforme de nye dørene i samarbeid med håndverkere fra Bygghytta ved Nidarosdomen. Nå skal de gråmalte, midlertidige dørene på Nidarosdomens vestfront byttes ut med dører i rødmalt eik med smijernsbeslag.

Vinnerutkastet

Tydéns vinnerutkast viser dører utformet i rødmalt eik med et gotisk og symmetrisk smijernsmønster som viser livets tre. Smijernsmønsteret harmonerer med Vestfrontens arkitektur og sammenligner fasaden med et tre, der midtaksen er Kristus og treets spirende stamme i hovedportalen vever dørene og fasaden sammen.

Dørenes innside er påført rå linolje og har et håndskåret relieffmønster. Relieffmønsteret ligner smijernsmønsteret fra utsiden, men på innsiden er alle grener og kvister tatt bort, og kun et teppe av løv står igjen.

Den kunstneriske konkurransen

Valget av kunstner ble gjennomført som en kunstnerisk konkurranse med åpen nordisk prekvalifisering og påfølgende lukket konkurranse i to trinn. Av de 95 kunstnerne som meldte sin interesse, gikk 11 videre til første runde. Disse 11 forslagene kunne publikum gjøre seg kjent med gjennom en utstilling på Vestfrontplassen sist sommer. Av disse gikk tre forslag videre til finalen, og nå har juryen kåret den danske billedhuggeren Fredrik Tydén som vinner av det prestisjefylte oppdraget.

Midlertidige dører fra 1930

De tre nåværende portalene på Nidarosdomens vestfront er fra 1930. Disse dørene ble laget som en midlertidig løsning i forbindelse med 900 års makeringen for Olav den helliges død. Konstruksjonen er enkel og skulle bare dekke behovet for en kortere periode inntil skipet var helt ferdig. De midlertidige dørene har blitt stående i nesten 100 år.

- Vi er veldig takknemlige for den generøse gaven fra ekteparet Maske, sier Hilde Sveås, konstituert direktør ved NDR.
- Nidarosdomens vestfront, som kanskje er Norges flotteste fasade, kommer til å bli enda vakrere med nye dører utformet av Fredrik Tydén, produsert i samarbeid med våre håndverkere i Bygghytta.
De nye dørene vil bli en berikelse for pilegrimer, turister og byens befolkning.

På plass til 2030

Leder for Bygghytta ved NDR, Rune Langås, er glad for at dørene skal lages i Bygghytta og ser frem til å sette i gang med jobben. De nye dørene skal komme på plass til nasjonaljubileet i 2030.

Håndverkerne i Bygghytta gleder seg stort til å ta fatt på oppgaven med å produsere dørene i samarbeid med Fredrik Tydén.
- De nye dørene vil bli et av de aller mest markante sporene etter vår generasjons domkirkearbeidere
- Spor som vi vil være stolte av, og som på en god måte vil synliggjøre Bygghyttas handverkskompetanse.

En generøs gave

I 2022 mottok NDR en generøs gave fra Tore og Lida Maske (ATOLI). Ekteparet ønsker at gaven skal brukes til nye dører i portalene på Nidarosdomens vestfront. Ekteparet Maske har et stort hjerte for byen og for katedralen.

- Det føles godt å gi denne gaven til byen fra familien Maske, sier Tore Maske.

Familien Maske har drevet forretninger i Trondheim helt siden Julius Maske etablerte et bokbinderi i byen i 1858. Tore har sin personlige motivasjon for å ønske å gi penger til akkurat dører. Som ung mann var Tore Maske til stede utenfor Nidarosdomen i forbindelse med signingen av Kong Olav i 1958. Han snek seg bak sperringene for å fotografere kongen.

- Jeg var 20 år, og husker det som det var i går. Vi hadde ikke inngang via Vestfronten den gang, den var under restaurering og ikke ferdig. Jeg var veldig skuffet over at de skulle gå inn «plankedøra». Han mente at inngangen ikke var en konge verdig.

Fredrik Tydén

Fredrik Tydén (f. 1985) er en dansk billedhugger, utdannet ved Billedhuggerskolen ved Det Kongelige Danske Kunstakademi. Han har skapt en rekke verk for offentlige institusjoner og rom, blant annet for Universitetssykehuset i Aarhus. Tydéns skulpturer inneholder ofte referanser til arkitektoniske fragmenter og skulpturtradisjoner fra tidligere tider.

Tydén går inn i prosjektet med ydmykhet og forventning:
- Å ha vunnet denne konkurransen og få lov til å utforme nye dører til Nidaros domkirke, er for meg et privilegium så stort at det ikke helt kan forstås i sin helhet på en gang.
- Det er samtidig en stor glede, og en inngangsport til nytt terreng, som jeg gleder meg til å dele med menneskene som skal være med på å lage dørene.

Juryen

Nidaros Domkirke Restaureringsarbeider (NDR)er prosjekteier, og fagdirektør for kulturminnevern i NDR, Marie Louise Anker, er prosjektleder.

Vinnerforslaget er valgt ut av en tverrfaglig jury, som består av følgende personer:

  • Ida Højgaard Thjømøe, kunstfaglig rådgiver og kurator, Højgaard Art Consultancy (jury-leder)
  • Rune Langås, leder for Bygghytta, Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider
  • Herborg Finnset, biskop i Nidaros bispedømme, Den norske kirke
  • Erik Steen, daglig leder, Norsk Billedhoggerforening
  • Per Kristian Nygård, kunstner (oppnevnt av Norsk Billedhoggerforening)
  • Mette Bye, byantikvar, Trondheim Kommune
  • Inge Sørgård, seksjonsleder for kunst og kultur, Trøndelag Fylkeskommune

Prosjektleder fra NDR, Marie Louise Anker, sier at det har vært utfordrende å finne det riktige kunstneriske uttrykket.

Domkirken er i hovedsak et gotisk bygg og fra middelalderen. Den ble bygget for den katolske kirke med paven i Roma.
Domkirken er imidlertid også et nygotisk bygg fra slutten av 1800 tallet og da bygget og restaurert for Den norske kirke, som er protestantisk.
Hele fasaden som døren skal stå i, med unntak av den nederste delen, er hovedsakelig et byggverk fra 20.århundre, med 20.århundres byggeteknikker og en moderne norsk protestantisk kirkes forståelse og symbolbruk i uttrykket. Dog med nikk til en middelaldersk og katolsk fortid.
Vår utfordring i dette prosjektet var å få svar på det 21.århundres uttrykk, som på sett og vis peker fremover, men med et tydelig nikk til fortiden.
Vi er glade for å få prøve ut og utvikle gamle- som nye håndverksteknikker i dette forslaget.

Prosessen videre

De nye dørene skal lages av håndverkerne i Bygghytta ved NDR, og skal komme på plass til nasjonaljubileet i 2030.