Lorenz (13) synger med verdensstjerner i Nidarosdomen

Lørdag 19. oktober blir en helt spesiell dag for 13-åringen Lorenz Fischer. Da er han en av solistene i «Elias» sammen med 180 sangere, orkester og noen av vårt tids fremste solister!

– Å synge solo i «Elias» er et ganske stort steg. Det er kult!

I «Elias» av Feliz Mendelssohn fortelles historien om de viktigste hendelsene i profeten Elias liv. Det handler ikke minst om mennesket Elias, som får en stor oppgave i fanget, og hans indre reise på vei til målet.

Denne storslagne konserten med sin kraftfulle dramatikk og gripende melodier er Lorenz en del av denne stjernespekkede høstkvelden i Nidarosdomen.

– Fyll hele rommet med stemmen din!

Vi møter ham under øving i Nidarosdomens Guttekors lokaler ved Pirsenteret sammen med sangpedagog Maria Moen Nohr og far Ronald Kistner som akkompagnerer på keyboard.

– Se for deg at du står i Nidarosdomen, og skal fylle hele rommet med stemmen din, visualiserer Moen Nohr.

Her øver Lorenz med sangpedagog Maria Moen Norh og pappa Ronald Kristner.

Og det er det ingen tvil om at Lorenz kommer til å gjøre når han synger duett med Florian Götz (bass) som blant er fast gjest ved Leipzig-operaen, statsteatrene i Darmstadt, Karlsruhe og Nürnberg. Han er en av de fire stjernene på den klassiske musikkhimmelen som er solister sammen med Lorenz, foruten:

Marianne Beate Kielland (mezzo) er Grammy-nominert og en av Europas fremste klassiske sangere.

Berit Norbakken (sopran) er stadig solist i oratorier og pasjoner og arbeider jevnlig med ledende ensembler, orkester og dirigenter i kjente konsertsaler over hele verden.

Daniel Johannsen (tenor) gjør en av de mest ettertraktede Bach-gjesteopptredener i de store musikksentrene i Europa, Nord-Amerika, Japan og Midtøsten og på en rekke festivaler.

Lorenz første møte med de fire er to dager før konserten.

– Jeg gleder meg, smiler Lorenz.

Pappa fortalte det

– I Nidarosdomen kan jeg bruke stemmen min fullt. Rommet er så stort og gir så fin klang. Kom og hør, oppfordrer Lorenz.

I tre år har Lorentz vært med i Nidarosdomens Guttekor.

Etter at han selv hadde snakket med både Johannes Köpple i guttekoret og Maria om det, var det pappa som fortalte ham at rollen var spikret.

– Jeg sa ja med en gang!

Med Nidarosdomens Guttekor har han sunget i Nidarosdomen mange ganger. Han sang også solo under den tv-overførte påskegudstjenesten i Malvik kirke tidligere i år, men aldri alene som solist i en så stor oppsetning med verdensstjerner, samt et stort kor og orkester.

– Han er en som «tør» det

Da forespørselen kom til Guttekoret, var det mange gutter som kunne gjort jobben, men valget falt på Lorenz.

– Lorenz synger fint, han har ressursene til å øve det inn med meg, men også hjemme. Han får til å synge lyst, han er en som «tør» det og klarer å stå i det - og han fortjener det, sier Moen Nohr.

Hun skal selv delta med Trondheim Vokalensemble, og er en av de 180 sangerne i de fire korene som er med på konserten.

Lorenz sin familie er fra Tyskland. Han snakker selv tysk, og kan dermed språket som synges i «Elias». For publikum er tekstene oversatt til norsk i programmet de får utdelt ved konsertstart.

Da de for tre år siden flyttet til Norge, begynte han i Nidarosdomens Guttekor.

Nidarosdomens Guttekor. Foto: BERRE

– Å være med i Guttekoret er gøy! Her er jeg sammen med venner på øving. Noen ganger kan det vi øver på være vanskelig, men når vi har lært det er det bare gøy!

At han synger klassisk musikk og oftest i kirka med Guttekoret, vekker også interesse blant klassekameratene. Han har også sunget for dem, til stor begeistring. Hvis han skal velge å beskrive klassisk musikk som enten kjedelig, morsom eller følsom, nøler han ikke:

– Følsom! Den kan kanskje være kjedelig for noen, men ikke for meg!

– Kjør på! Du har driven!

Han er ikke nervøs foran den store dagen.

– Nei, siden jeg har sunget så ofte i Nidarosdomen og jeg sunget solo sammen med andre i Guttekoret tidligere, så er jeg ikke det, smiler Lorenz.

Nå drømmer han om å bli profesjonell sanger, å ha det som fremtidig jobb.

– Ja, for noen uker siden bestemte jeg meg for å satse på sangkarriere!

– Kjempebra. Kjør på! Du har driven til det. I all hovedsak må man ha lyst til å synge. Det har Lorenz. Han har lyst til å lære seg å synge bra, smiler Moen Nohr.

Maria Moen Nohr er selv profesjonell sanger i Trondheim Vokalensemble, og en av de 180 sangerne og et av de fire korene som er med på konserten. Koret er tilknyttet Nidarosdomen og Trondheim Symfoniorkester & Opera. (Foto: Ole Wuttudal)

Familien forstod tidlig at Lorenz hadde en helt spesiell stemme. Allerede som seks-åring sang han solo i en kirke i Tyskland.

– Da skjønte jeg at han hadde noe spesielt, sier far.

Han arbeider selv med klassisk musikk, og hjemme har Lorenz og hans to lillebrødre vært omgitt av det under oppveksten.

– Jeg har alltid syntes det har vært fint, forteller Lorenz.

Nå gleder Lorenz seg til å møte Florian Götz som han skal synge duett med.
Dette sier Florian Götz om rollen som Elias og om scenen med gutten som Lorenz synger:
«Elias er en ekstremt utfordrende oppgave mentalt og emosjonelt. I løpet av handlingen går han gjennom og opplever alle slags følelsesmessige tilstander! Sterke øyeblikk av tro veksler med tvil på seg selv, han lar seg til og med rive med av vold, men så finner han tilbake til indre styrke gjennom sin tro og finner fred. Særlig i scenen med gutten blir han ikke motløs, men står fast i sin tillit til at Gud vil høre ham og sende regn over jorden etter tre år med tørke. Når alle tviler, står han fast i sin tro.»

At han skal synge bare sammen med voksne blir en ny erfaring for Lorenz.

– At en 13-årig gutt skal synge sammen med 180 sangere, orkester, blåsere og et stort publikum i Nidarosdomen kunne gitt meg som sangpedagog nerver, men med Lorenz er jeg ikke nervøs. Jeg er helt sikker på at det kommer til å gå bra! Han kommer til å gjøre det helt fantastisk, sier Maria Moen Nohr. ­

– Kom på konsert, smiler Lorenz.

Gled dere, publikum!

Av Karina Lein, kommunikasjonsrådgiver, Nidaros domkirke